Page 1 of 1

Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/23/2016, 9:26 am
by meijer45
Hi Everyone!

Is there a way to save a frame of a saber animation and have it transparent instead of a black background? I have been fiddling for days and haven't been able to find the solution. Any help would be great! Thanks.

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/23/2016, 10:18 am
by plae57
You can change the blend mode.

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/23/2016, 10:55 am
by Duncan
• Make a duplicate layer of Saber

• Apply the effect Tint (this may not be necessary, depending on your needs)

• Set bottom layer to Luma Matte

• If needed, apply Curves or Levels to top layer to "choke" the matte

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/23/2016, 11:32 am
by meijer45
Duncan good sir, Thank you. :D

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/28/2016, 11:02 am
by Dustin Hudson
In the Saber render settings dropdown you can change the Composite mode to Transparent as well.

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 03/28/2016, 12:33 pm
by Duncan
Yep, Dustin is absolutely right. I hadn't looked through all the settings when I posted previously.

Screen Shot 2016-03-28 at 2.31.41 PM.png

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 05/17/2017, 2:58 pm
by NetEncounter
I am also looking for help concerning transparency. I am trying to make a transparent logo with no background. If I follow Andrews tutorial on Saber he just creates a composition and then adds the mask directly on the composition without any layer. I can do this but it makes a black background when I export it. If I use the transparency grid button under the preview window it sets it to transparent but then when I try to create a mask it just creates a shape layer and will not accept the effect because there is no layer. So again I create new layer and add an ellipse mask do all the settings and (as noted above) set render settings at the bottom of saber to composite:transparent and within AE it shows as transparent but then after exporting it. and then trying to use the rendered video imported into Premiere Pro to use as a logo. It shows a black background. I am trying to get ONLY the logo with no background to show in the right lower hand corner of the screen as you would see in a tv program with no background. Any ideas? Thanks.

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 05/18/2017, 2:26 pm
by Duncan
Sounds like your the alpha channel is not being interpreted properly by Premiere.

Try rendering as Lossless with Alpha from After Effects.

Also, you can try: In Premiere, in the Project panel, right click on the footage. Go to Modify>Interpret Footage.... Go to the Alpha channel settings and try to adjust some things.

Re: Making the SABER Solid transparent

PostPosted: 05/19/2017, 1:13 am
by Gerry Clark
You MUST export to a format that allows an alpha channel. H.264 won't do this.
As Duncan says, Lossless With Alpha is good. I often export as sequential PNGs (with alpha), which can be really useful with complex projects where there's a possibility of a long render failing, or being partly ruined by a mistake or badly rendered frame. In these cases you'd only need to re-render the offending frames.